Arany-metszés- Rendhagyó irodalomóra a Borfaluban

Szeptember 12-én a Borfalu vendégei voltak a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színészei (Dézsi Darinka, Rák Zoltán, és Gulácsi tamás) kiegészülve Karap Zoltán zenésszel. Arany-metszés címmel mutatták be műsorukat, melyben Arany János és Petőfi Sándor levelezéséből idéztek, illetve a két költőóriás verseit hol zenei kísérettel, hol zenei kíséret nélkül szavalták, énekelték. Csak remélni lehet hogy ezzel a rendhagyó irodalomórával egy kicsit közelebb került a tarcali Általános Iskolában tanuló gyerekekhez ennek a két nagyszerű poétának az alkotásai. Örülök hogy a tarcali Idősek Klubjának tagjai elfogadták a meghívást, és így részesei lehettek egy olyan remek előadásnak, mely méltó módon emlékezett meg Arany Jánosról.
A program a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap segítségével valósulhatott meg.

Aradi Vértanúk Csúcsfutás

Aradi Vértanúk Csúcsfutás –

2018. október 6. szombat

Versenyközpont: Klapka György Általános Iskola

Tarcal, Árpád út 1. szám

Nevezés: 10.00 – 10.45

Rajt: Hősi emlékmű       Cél: Kopasz-hegyi TV-torony

 Táv: 6.000 méter (aszfaltos úton)

Szintemelkedés: 400 méter

A pálya a Tokaji  Kutatóintézet CSÁSZÁRI PINCÉJÉN is átvezet!

Korcsoportok: 18 éves korig, 19-49 között, 50 év felett

Ünnepi megemlékezés és koszorúzás

 rajt előtt 11:00 órakor

Nevezési díj:

Előnevezés: 2000,- Ft/fő

Helyszíni nevezés: 3000,- Ft/fő

Az előnevezésnek szeptember 30-ig kell beérkeznie az egyesület honlapján található űrlapon keresztül (http://zoldsc.mozello.hu/nevezes/aradi/),
 az átutalásnak pedig a Zöld Sportok Clubja bankszámlájára: Korona Takarék 55400266-10000403

Az állandó tarcali lakosok 50 % kedvezményt kapnak.

DÍJAZÁS:

1. Az abszolút első 3 férfinek és nőnek érem, a győzteseknek serleg,
2. Korcsoportonként és nemenként a dobogósoknak érem
3. Az első 50 célba érkezőnek kitűző
4. A legidősebb és legfiatalabb célba érő futónak különdíj
5. Minden előnevezőnek1 palack tarcali bor

Ellátás: szőlőcukor, zsíros kenyér, ásványvíz, tarcali bor

A VERSENY VÉDNÖKEI: 

KONCZ FERENC ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

TÖRÖK DEZSŐ A B-A-Z MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKE

BUTTA LÁSZLÓ TARCAL POLGÁRMESTERE

Újra nyitva a Községi Könyvtár!

Kedves Könyvtár- és PC-sarok Látogatók! 

A Községi Könyvtár szeptember 4-én 13 órától újra várja a község lakosait könyvek kölcsönzésével, munkaerőpiaci tanácsadással, és internetezési lehetőséggel.

Kérjük hogy a nyári szünetre kikölcsönzött könyveket ezen a héten, vagyis  szeptember 7-ig  hozzák be a könyvtár új nyitvatartási rendjében:

Nyitva tartás:

Kedd: 13:00-17:00
Szerda:  9:00-12:00     13:00-17:00
Csütörtök: 13:00-17:00
Péntek: 13:00-17:00
Szombat: 13:00-17:00

Megértésüket köszönjük!

Arany-metszés- Rendhagyó irodalomóra a Borfaluban

“Mi a tűzhely a rideg háznak, / Mi a fészek kis madárnak, / Mi a harmat szomjú gyepre, / Mi a balzsam égő sebre; / Mi a lámpa sötét éjben, / Mi az árnyék forró délben,… / S mire nincs szó, nincsen képzet / Az vagy nekem, oh költészet!”

Ismerjük a fekete mappás irodalmi megemlékezéseket. De még mennyire! Talán még az ifjú Rák Zoltánnak is egy fekete mappával kezdődött a pályafutása szülővárosában, Nagyszalontán, vagyis ugyanabban a városban, ahol uszkve 200 esztendővel ezelőtt napvilágot látott a máig ünnepelt költő: Arany János.
Bár csak mindenki emlékezetében ott él egy-egy Arany-idézet és ismeri a költő életútjának főbb állomásait, az életmű gazdagságának köszönhetően olyan árnyalt portré is rajzolható, amely újdonság erejével hathat.

Erre a lehetőségre alapozta rendezői koncepcióját Rák Zoltán.

Hogyan telhettek Arany János siheder évei? Mit tudott a szerelemről?

Mit jelentett számára a kor “rocksztárjával”, Petőfi Sándorral ápolt barátsága?

Miként élte meg a forradalom és szabadságharc éveit, a házasságot, a családi tragédiákat, az öregedést? – Csupa olyan kérdés, amelyre a válaszokat talán nem a nagy sikert hozó Toldi-trilógia sorai között érdemes keresni.

Ezért az előadás rendezője olyan metszeteket (vers-és levélrészleteket, párbeszédeket) válogatott össze, amelyeket döntően csak az irodalmárok és Arany-rajongók ismernek. De talán még ők is meg fognak lepődni. Rák Zoltán Arany Jánosa nem csupán a magyar nyelv utolérhetetlen szókincstárnoka, de a kor kiváló “humoristája” is.

A dramatizált, élőzenével kísért, egymással lazán összefüggő jelenetekről a rendező egy alkalommal ezt nyilatkozta: “Arra vagyok kíváncsi, mit ad ez a szöveg, ez a stílus, ez a hangulat nekünk MA. Nem AGY, amit én keresek a színházban, hanem ÉRZET.”

A rendhagyó irodalomórára szeptember 12-én 11 órától kerül sor.

Az előadás szereplői a Móricz Zsigmond Színház művészei:
Dézsi Darinka
Rák Zoltán

Információk az iskolakezdésről

A Tarcali Klapka György Általános Iskolában 2018. szeptember 03-án 8 00 órakor becsengetnek, megkezdődik a 2018/2019-es tanév.

Az iskolásokat reggel 8 00 órára várjuk ünneplőben, a tanévnyitó ünnepség 9 15 órától kezdődik. A tankönyvosztás szintén ezen a napon történik, mint ahogyan a menza, napközi és szakkörök felmérése is. A tankönyv mindenkinek ingyenes.

Az intézményben nagymértékű felújítás folyik, mely remélhetőleg az új tanév kezdésére befejeződik.

A 2018/2019-es tanévet felkészülten kezdjük, a zavartalan munkához a személyi és tárgyi feltételek biztosítottak.

Szeretettel várjuk régi és új tanítványainkat!

 

Bártfainé Varga Györgyi
intézményvezető

Nagyköveti szüret Tarcalon

Tarcal Község Önkormányzata és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében került sor a nagykövetek szüretére. Községünket megtisztelte a malajziai és a vietnami nagykövet és családjai, valamint a követségen dolgozó munkatársak és családtagjaik. Butta László polgármester köszöntő szavai után, Negrutz Ágoston, az Agrárminiszter miniszteri tanácsadója tolmácsolta dr. Nagy István agrárminiszter úr üzenetét. A társszervező Kereskedelmi és Iparkamara nevében dr. Barkóczi István általános alelnök úr köszöntötte a megjelent vendégeket. Majd a malajziai és a vietnami nagykövetek kértek szót és köszönték meg a meghívást, és reményüket fejezték ki, hogy országaik és Magyarország között tovább mélyülnek a kétoldalú kapcsolatok, mind az idegenforgalom, mind a gazdaság szempontjából.
Vendégeink megismerkedhettek egy hagyományos Tokaj-Hegyaljai szürettel, majd kipróbálhatták a Borfalu udvarán a szőlő préselését is.Az ebédnél Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a távol-keleti országok diplomatáit. Az ebédet követően a malajziai és a vietnámi vendégek megismerkedtek Tarcal nevezetességeivel, és az egésznapos programok sorát pincelátogatás zárta.

Augusztus 20-ai ünnepség Tarcalon

Községünkben augusztus 17-én került sor az augusztus 20-i Ünnepi megemlékezésre. Butta László polgármester úr köszöntő szavai után, Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke idézte fel Szent István alakját és hívta fel a közönség figyelmét Szent István király máig ható intelmeire. Ezután Szűcs Zoltán római katolikus plébános és Kovács Attila református esperes szentelték meg az új kenyeret, melyet Butta László polgármester úr, Török Dezső közgyűlési elnök úr, és Megrutz Ágoston, az Agrárminiszter által kinevezett miniszteri tanácsos úr vágott fel, és kínálta meg a téren helyet foglaló közönséget.
Az ünnepi műsor Buzogány Bála színházának lélekemelő és igen magas színvonalú produkciójával zárult.