MŰANYAGOT SOHA!

ÉSZNÉL KELL LENNI, HOGY NE MÉRGEZZÜK TOVÁBB A LEVEGŐT!

 

Arról a levegőszennyezésről van szó, amit mi magunk követünk el, és aminek nagy része elkerülhető odafigyeléssel, okos fűtéssel, gondos hulladékkezeléssel.

Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a levegő szennyezésének elkerülésére, különben a saját, családunk és szomszédaink egészségével játszunk! 

Talán sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, mennyire káros, ha műanyagokat (PET palackot, göngyöleget, csomagoló anyagokat, tönkrement használati tárgyakat, stb.), festett, lakkozott, ragasztott faanyagot, ruhát, rossz bútorokat, szőnyegeket, színes, fényes papírt, fáradt olajat, gumit, egyéb hulladékot égetnek el udvarunkon, kályhában vagy kazánban. Lehet, hogy azzal sincsenek tisztában, hogy hulladék égetése miatt magánszemélyek büntetése 300.000 forintig, cégeké akár fél millióig terjedhet. Az egészségre szintén ártalmas kerti hulladékégetés pillanatnyilag megengedett Tarcalon, de vannak olyan települések, amelyeken felismerték, hogy a lakosság hosszú távú érdeke a levegő tisztaságának javítása, és ezért a helyi rendelet nem engedélyezi azt.

Lássuk a tényeket: 

A műanyagok háztartási égetése több mint 200 féle rákkeltő vegyületet bocsát ki. Műanyag égetésekor a megengedett értéknek akár a százszorosa is kimehet a kéményen. Ez egészségkárosodást, rákot, szívinfarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát és más betegségeket, nagy koncentrációban akár azonnali halált is okozhat, de a legkisebb mennyiségben is veszélyes. Ha a tüzelőberendezés működése nem megfelelő, a tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így a szobában lévők egészségét – különösen a gyermekekét és időskorúakét – közvetlenül károsítja. A különböző anyagok égetése során keletkező mérgező anyagok több kilométerre is eljutnak és a termőtalajt is szennyezik. 

A helytelen tüzelés, a kerti -és egyéb hulladékégetés során keletkező szálló por is sok mérgező anyagot tartalmaz. Nagy mennyiségben keletkezik káros szén-monoxid, kisméretű részecske (PM), nitrogén-oxidok, rákkeltő policiklikus aromás szénhidrogének, benzol, formaldehid, stb. 

Egy nagyobb kupac avar 6 órás égetésével annyi szálló por keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során. 100 kg avar és kerti hulladék elégetése akár 90 millió köbméter levegőt is elszennyezhet.

A füstben szemcseméretük alapján háromféle részecske van: a 10 mikrométer átmérőjű szemcsék a „durva” részecskék (PM10), ezek lejutnak az alsó légutakba. A 2,5 mikrométernél kisebb, „finom” részecskék (PM2,5) alkotják a belélegezhető frakciót, ezek már lejutnak a tüdő léghólyagocskáiba  is. A legkisebb részecskék átmérője pedig kisebb mint 0,1µm. Ezek a tüdő léghólyagocskáin keresztül bekerülnek a véráramba, így a belső szervekbe is. A legalacsonyabb koncentráció is egészségügyi károsodáshoz vezethet. Minél hosszabb a PM10-nek való kitettség és minél magasabb a koncentráció, annál több embert érint és annál erősebbek az egészségügyi hatások.

Mit tehetünk?

Takarítani lehet portánkon a keletkező szemét elégetése nélkül is. Ki kell használni a lomtalanítási alkalmakat, és vigyázni, hogy véletlenül se dobjuk a tűzre a legkisebb darab műanyagot és semmit a már felsorolt anyagok közül.  A műanyagokat a szelektív hulladékgyűjtőkbe vagy esetleg a kukába, de semmiképp ne a tűzbe tegyük! A kerti szerves hulladékot pedig komposztálni lehet. Így nem szennyezzük a levegőt, és hasznos anyag is keletkezik kertünk, szobanövényeink számára. 

Fűtési gondokra jó megoldás lehet a rakéta kályhák, tömegkályhák használata, melyek hatásfoka jó, légszennyezése minimális, anyagköltsége alacsony.

Fűtésünk légszennyezésének csökkentése érdekében változtassunk szokásainkon, tanuljuk meg és gyakoroljuk a jó fűtést. Sok hasznos információ: FUTSOKOSANKAMPANY.HU

Ha valaki a környezetünkben műanyagot, hulladékot éget:

– forduljunk a Tokaji Járási Hivatalhoz levélben (minta itt: https://www.levego.hu/egyeb/ne-egesd-el/ ), hogy panasza alapján eljárást indítsanak. 

 

Vigyázzunk magunkra és egymásra!