2018. május 26-án Tarcal Község Önkormányzata és a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület közös szervezésében került sor a felújított I. Világháborús emlékmű és Hősi Halottak Emlékparkja katonai tiszteletadással megrendezendő felavatására és megszentelésére. Ünnepi beszédet mondott Butta László polgármester úr és Koncz Ferenc országgyűlési képviselő úr. Ezután ünnepi műsor következett, majd a történelmi egyházak képviseletében, előbb Kovács Attila református lelkész, majd Szűcs Zoltán római katolikus plébános, és végül Polyák Péter parókus szentelte meg a felújított emlékművet. Az ünnepség zárásaként Tarcal Község Önkormányzata,a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület, Tarcal Község Önkormányzat Intézményei és a történelmi egyházak képviselői koszorút helyeztek el a felújított emlékművön.
Az emlékmű felújításához nagymértékben hozzájárult a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete.
A rendezvény sikeres lebonyolítása pedig a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Közgyűlés hathatós támogatásával valósulhatott meg.
A délelőtti programot a debreceni Helyőrségi Zenekar koncertje koronázta meg, amelyre a római katolikus templomban került sor.