A május hónap egy egészen különleges, egyben ”zsúfolt ” hónap . Így volt ez a Baba-Mama klubban is. Ebben a hónapban három alkalommal is összejöttünk, jövünk. A hónap első vendége Dr. Kis Imre gyermekorvos volt, aki a kötelező illetve a választható oltásokról tartott előadást nekünk. Kérdésekből sem volt hiány, melyeke maradéktalanul meg is kaptuk a válaszokat. Második alkalommal tartottuk meg a Termelői és Anyák napját! A harmadik előadás május 31-én lesz.
A termelői és Anyák napja egy nagyon jól sikerült, nagyon jó hangulatú, esemény dús előadás lett. A hat hónapot összefoglaló diavetítés után, Butta László polgármester, a Vöröskereszt helyi alapszervezete, illetve az ifjúsági vöröskereszt is köszöntőt mondott. Majd egy kis „csokor” gyermek, verssel köszöntötte az anyákat, és ezek után következett a helyi vállalkozások bemutatkozása és az anyák„kényeztetése”.
Öt vállalkozást ismerhettünk meg, kóstolhattuk meg az általuk hozott különleges íz világot. Jelen volt a Csicsörke Lekvár, a Varga Méhészet, a Zemplén Sajt, Borecet, és Kosárkó Melinda.
A Varga Méhészet egy már 25 éve működő helyi családi vállalkozás, Ifj. Varga Lajos kalauzolt minket a méhészek érdekes világába. Az előadás során 5féle mézet, illetve propoliszt kóstolhattunk, valamint ezek jótékony hatásait ismerhettük meg. (akác, napraforgó, repce, vegyes méz, illetve 2018-as friss akácméz). Termékeiknél felsorolnám: fajtamézek, vegyesmézek, propolisz, virágpor, és méhviasz figurák, gyertyák, melyből bő szín és figura választék van. A méhészettől kapott prospektuson, részletes tájékoztatást kaphatunk termékeikről, illetve azok egészségre gyakorolt pozitív hatásairól..
A Zemplén Sajt, Kézműves Sajt manufaktúra, Szilágyi Tibor 2013-ban indított helyi vállalkozása, álma. Az előadáson felesége Szilágyiné Dudás Beatrix mutatta be nekünk a sajtokat, füstölt, natúr (hegyvidéki érlelt tehénsajt), illetve kakukkfüve ízeket kóstolhattunk meg. Készítenek még 5féle ízesítésű (eper, megy, barack, áfonya, erdei gyümölcs, ill natúr) gyümölcsös joghurtot, „krém joghurtot”.Kérdésünkre még felsorolt sajtkülönlegességeket, gomolyák, (szezonálisan, medvehagymás, lilahagymás, újhagyma-pritaminpaprika, natúr), ezek friss sajtok. Érleltek: Tibike sajt, (ementáli típusú) borsos, kakukkfüves, hegyvidéki, fehérpenészes lágysajt, krémsajtok (natúr, tökmagolajos, magyaros) melyeket készítenek.
A Csicsörke Lekvár szintén egy családi vállalkozás, melyet Gáspár Andrea, férje Kovács Gyula, és két lányuk képvisel, az ő munkájuknak eredményét kóstolhattuk meg. Immáron hatodik éve kistermelőként készítenek kézműves, házi termékeket: lekvárokat, gyógynövényes szirupokat, szörpöket, tartósítószer, és adalékanyag nélkül. Minimális 4-6 % cukor felhasználásával, illetve diétázó és cukorbetegekre való tekintettel stevia-eritrittel, és cukor nélkül is készülnek lekvárok. Piros ribizli szörpöt, Bodzavirág-alma, Narancsos barack mandulával, és Piros ribizli lekvárt ismerhettünk meg általuk. Megemlíteném még érdekesség képen Levendula szörp, Fenyőrügy szörp (felső légúti megbetegedésre kiváló), csalán szirup, bodzalekvár, chilis narancs, lilahagyma lekvár, kökénylekvár s és még sorolhatnánk a különleges ízeket.
Stumpfné Kosárkó Melinda helyi vállalkozó szabadföldön termelt eprét hozta nekünk kényeztetésnek. 4éve indította vállalkozását, és elmondhatja, hogy teljesen permetszer mentes, biogyümölcsöt árul évről-évre. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel nem emeli a vércukorszintet, fogyasztó hatása van, magas antioxidánst tartalmaz. A tél után ez az első gyümölcs melyet fogyaszthatunk, és persze ne feledkezzünk meg a nagyon finom ízéről.
A Borecet Kft ugyan Bodrogkeresztúri vállalkozás, de munkatársuk Szűcs Judit helyi lakos, mutatta nekünk be a borecet jótékony hatásait. A 2010-től működő vállalkozás, kizárólag természetes úton készíti termékeit. Nem használnak tartósítószert, adalékanyagot, hozzáadott cukrot vagy aromát. Azzal a céllal jött létre a cég, hogy újjá élessze a minőségi borecetfogyasztás kultúráját. Baktériumölő, fertőtlenítő, bőrnyugtató, gyulladás csökkentő hatása van. Csökkenti a koleszterin szintet, kontrollálja a vérnyomást, segíti az emésztést, élénkíti a vérkeringést. Készíthetők belőle saláták, frissítő italok, desszertek. Finomabbá teszik a leveseket, mártásokat, húsételeket. Sok ásványi-és nyomlelet tartalmaz. Megismerhettünk Gránátalmás, Körte-levendulás, Epres-rebarbarás, Almás, Sárgabarackos-bodzás balzsamecetet, többféle ízű saláta dresszinget.
Nagyon szépen köszönjük minden kedves vendégnek, hogy eljöttek erre az alkalomra. A Borfalu munkatársainak, a Vöröskeresztnek, az Ifjúsági Vöröskeresztnek a segítségét és mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult e naphoz. . A termelőknek a bemutatót, a prospektusokat, illetve az ajándékokat, amelyekkel hazatérhettek, az anyák. Reméljük sikerült egy kicsit jobban megismerni a helyi vállalkozásokat, és közelebb hozni egymáshoz a termelőket és a vevőket.

Hello Anyu:    Gálik Judit

Ilosvainé Nógrádi Piroska

Stumpfné Kosárkó Melinda

Szabóné Rozman Mónika