A Kikelet pince a híres Tokaj Hegyaljai borvidéken, Magyarország észak keleti részén,az egykori rangos mezőváros Tarcal szívében található.

A férjem Berecz Zsolt, és én Berecz Stéphanie 2002-ben úgy döntöttünk,
hogy létrehozzuk a családi birtokunkat.Kikelet pince lett a neve. Egy jellegzetes több száz éves szuterénes pincében és a hozzá tartozó érlelő ágban tevékenykedünk. A Loire völgyében születtem és nőttem fel. 1994-ben végeztem borász mérnökként Bordeaux-ban, és pár hónapra Tokaj Hegyaljára költöztem gyakorlatot szerezni egy olyan nemzetközi csapattal, akik szakmailag nagy elismerésre tettek szert.

A borvidék teli múlttal, autochton finom szőlőfajtáival, ásványos, karakteres talajával, természetes édes boraival, nemzetközi színvonalával, illetve egyedi borászati módszereivel lenyűgözött. A pár hónapból évek lettek.

A Tokaji borvidék adottsága ajándék a borásznak, nehéz ellenállni, így műveljük ma 4,5 hektáros szőlőterületünket Tarcal határában, ami régi írások szerint kiemelt szőlőterületnek számított a borvidéken.

Célunk olyan Tokaji borok termelése mind száraz, mind édes borok esetében, amelyekben a dűlők, szőlőfajták egyediségei, karakterei szépen mutatkoznak, elegánsak és tartalmasak, nagykövetei a Tokaji boroknak.  Igényes, megfontolt, természet tudatos szőlőművelést alkalmazunk, ami sok kézi munkát igényel, s a szigorú terméskorlátozás az egyike. Az aprólékos fürtválogatással történő szüretből készült borok tölgyfahordókban erjednek és érlelődnek. További célunk a tokaji borok és a régió nemzetközi elismerésének visszaállítása.

Bár pincészetünk viszonylag kicsi, jelentős sikerekkel büszkélkedhetünk:

-Pannon bormustra (nemzetközi MW borbírálókkal) 2011, Champion díj (2007 Tokaji Aszú 6 puttonyos)

-2010-ben elismerés borvidéki szinten (Tokaji Hegyközség): Az év bortermelője

-2013-ban országos megmérettetés (Borászok borásza kuratórium): Az év borász felfedezettje

-2014-ben Borászok Borásza: Berecz Stéphanie

Borainkat több Michelin csillagos étterem is felszolgálja ( Budapest: Onyx, Costes, London: Viajante).

Kikelet Pince borai:

–          Száraz, félszáraz borok fajtatiszta Furmint és/vagy Hárslevelű, nem ritkák a dűlőszelektált borok sem.

–          Késői szüretelésű borok botrytiszesedett fürtökből, válogatott szedésű édes borok, amelyek frissek és gyümölcsösek is egyben.

–          Szamorodni édes, hogyha a nemes penészgomba (botrytis) nagyon koncentrált szőlőszemekkel ajándékozza meg a szőlősgazdát.

–          Aszú, Tokaj borvidéke legnemesebb édes bora, szemenkénti válogatással.

3915 Tarcal, Könyves Kálmán u. 62.

Mobil: +36-30/636-90-46

info@tokajkikelet.hu

www.tokajkikelet.hu

https://www.facebook.com/TokajKikeletPince