6 Puttonyos Borfalu – Kultúrközpont

Tarcal, 3915 Rákóczi út. 4.
Telefonszám: 06/47-580-008
Mobil: 06/20-218-33-08
Email: tarcaliborfalu@gmail.com

Györgyné Újvári Mária művelődésszervező, segédkönyvtáros
Tel.:06/30-626-19-77
Email: monokimarika@gmail.com

Gergelyné Imre Marianna közművelődési szakember Tel.: 06/30-577-80-89

Lázár Istvánné gondnok

Tarcal község kulturális központja, a 6 Puttonyos Borfalu öt épületből álló komplexum, amely közművelődési feladatokat és borturisztikai szerepet tölt be községünk életében.

1. Rendezvényterem
2. Galéria – Kiállító terem
Tassonyi Kávézó és Borozó
3. Irodaház
4. Kemencésház
5. Tarcal Múzeum

1. Rendezvényterem:

Az impozáns nagyterem 180 fő befogadására alkalmas színházterem elrendezéssel, 100 főre lehet berendezni asztalokkal. Ideális helyszíne az esküvőknek, céges rendezvényeknek, konferenciáknak, tanfolyamoknak az önök igényei szerint. Konferenciatermünket különterem és tárgyaló helyiség egészíti ki.

Itt kapott helyet a 80 fő befogadására alkalmas Borlovagterem és a Tassonyi látványpince. Ideális helyszíne bármilyen rendezvénynek.

Tálalókonyhánk, 120 fő étkeztetésre felszerelt, a mai kor igényeinek maximálisan megfelelő.

A 6 Puttonyos Borfalu megfelelő helyszíne szakmai konferenciák, céges rendezvények, tréningek, borbemutatók, borkóstolók, borvacsorák, családi rendezvények-esküvők, születésnapok, kerti-parti stb.-lebonyolításra egyaránt.

2.Galéria – Kiállító terem:

A Tassonyi Kúria (18. Sz.) egyik melléképülete terménytárolóként és istállóként is használatban volt. Később az 1950-es években garázsként funkcionált.
A 2003 –ban kialakított Borfalu – Kultúrközpont kiállító terme egy három hajós, rusztikus épület, a legmodernebb felszereléssel (világosítás és hangtechnika) ellátva. Ez a helyiség időszakos kiállítások helyszínét szokta biztosítani az elmúlt évek folyamán. Tökéletes helyszín képzőművészeti, kulturális és egyéb kiállítási anyagok profi szintű bemutatására.

3.Irodaház

A háromszintes épületben kap helyet
•  Pincehelység – Kézműves műhely, próbaterem
•  Agrárkamara Térségi Tanácsadó Iroda – Falugazdász
•  Művelődésszervezők Iroda 1
•  Művelődésszervezők Iroda 2

4.Kemenceház:

Pihenő parkunk szomszédságában a kemenceházunk alkalmat ad egy kötetlenebb kikapcsolódásra, sütés, főzés keretében, de kiegészítője lehet bármely rendezvénynek is. Mindezt egy új építésű boglyakemencével, kinti főzőhellyel, szalonna sütővel és előkészítő helyiséggel tudjuk biztosítani az érdeklődőknek.

5.Tarcal Múzeum – Szakmák Múzeuma

2007 őszén avatták fel azt az épületegyüttest, mely a 6 Puttonyos Borfalu nevet kapta.
Ennek egyik tagja az a félpinceként elhelyezkedő borház, melyben helyet kapott a „Tarcali Múzeum”.
Itt rendezték be „Tarcal gazdasága és népélete” című állandó kiállítást, melyben megismerkedhet a látogató a szőlő növény útjával az ültetéstől a növényápoláson és védelmen át a szüretig, majd pedig bemutatjuk a bor útját a hordóba, illetve a palackba kerülésig. Mindezt számtalan néprajzi tárggyal, munkaeszközzel, életképekkel illusztrálva. Ebben a kiállításban szintén szerepet kapott az emberek munkáját, mindennapi tevékenységét kiszolgáló kisipar. Megismerhetjük a kádár szakma legfontosabb munkaeszközeit éppúgy, mint pl. a kovács mesterét. Egy újabb kiállítást 2008 áprilisában nyílt abban a boldog reményben, hogy talán már végleges helyet kap a „Tarcali Múzeum” a település életében.
2018-ra az épület belseje nagyon rossz állapotba került ezért a kiállítást be kellett zárni. 2019-ben megkezdődött a belső vakolatcsere és szigetelés ami 2020 tavaszára teljesen elkészült.
A múzeum tematikáját megtartva, több szakmát bemutatva, megújulva, megszépülve, és interaktív lehetőséggel gazdagodva nyitotta meg kapuit érdeklődő közönség előtt 2020.09.10.-én

Belépő ingyenes!

Bejelentkezés: Gergelyné Imre Mariannánál a 06/20-2183308-as telefonszámon munkaidőben illetve a tarcaliborfalu@gmail.com emailben.