Palásthy K. fotó„A felfedezés az, amikor azt látod, amit mindenki más is lát,

és azt gondolod, amit senki más nem gondol.”

                                                         /Szent-Györgyi Albert/

 

Palásthy Katalin – mezőgazdasági gépészmérnök, szakközgazdász,

                                       az otthonteremtés pénzügyi szakértője, vállalkozó

  •      Kedves Katalin! Még mielőtt elmélyülnénk az orvostudományban, engedd meg, hogy gratuláljak tarcali vendégházad megnyitásához. A fenti idézettel csupán arra akartam utalni  – párhuzamosan a néhány hete felbukkant óriásplakátok által sugalltakkal -, hogy új, alkotó gondolatokkal formálhatjuk környezetünket a társadalmi igények figyelembe vétele mellett, amit ha ügyesek vagyunk, még részlegesen alakíthatunk is. Téged milyen gondolatok juttattak arra az elhatározásra, hogy a vidéki vendéglátásban is szerencsét próbálj?

     Van úgy, hogy felbukkanó új gondolataink olyan érzéseket gerjesztenek bennünk, amik segítenek abban, hogy lépéseket tegyünk egy új irányba. Számomra ez az irányváltás kb. másfél évvel ezelőttre datálható, amikor megtudtam, az elmúlt 7 éves periódus utolsó falusi turisztikai pályázatát hirdette meg a kormány az MVH által. Mivel akkoriban gondolkodtam azon, hogy nagyapám régi házát valahogy hasznosítanom kellene, kapóra jött a pályázati lehetőség és lecsaptam rá. Így egyrészt egy komplett 5 éves üzleti tervet kellett átgondolva megírnom, másrészt pénzforrást igényelhettem a tervezett felújításra. Tarcali születésűként érzelmileg nagyon kötődöm Tokaj-Hegyaljához. Közel 20 év után jöttem rá arra, hogy csodálatos vidéken voltam gyermek és fiatal leány. Ez egy olyan hely, ahová nagyon sokan kívánkoznak, főleg városlakók. Nemhiába lett a Világörökség része, amire őszintén büszkék lehetünk. Olyan szemüveg lencséjén keresztül kellene néznünk erre a vidékre, amilyen szemmel az idelátogató kíváncsi turisták néznek.

     Bár eddig nem foglalkoztam vidéki vendéglátással, nem félek a tanulástól, és az új feladatoktól! Bátran feszegetem a saját határaimat! Addig amíg szívesen foglalkozom emberekkel, és örömömet lelem mások örömében, szeretettel várom az idelátogató közönséget!

     El kell hogy mondjam, támogatók, szövetségesek nélkül viszont nem vágtam volna bele. Ők az én szűk családom: a férjem, édesanyám és édesapám.

  •      Településmarketing. Az idegenforgalom fellendítésében gondolkodó, ill. a turisztikai tevékenységek felé orientálódó lakóközösségek számára elengedhetetlen a szerepe. Véleményed szerint Tarcalon melyek azok a kiemelt „kapaszkodók”, amelyekre építhetünk

ezen a téren?

    Azt gondolom, be kell látnunk, Tarcalnak a változást és a fellendülést az idegenforgalom, a turizmus fogja meghozni, köszönhetően a földrajzi adottságunknak és történelmi múltunknak. Ami viszont nagyon fontos: a változást elsősorban ne másoktól várjuk, hanem kezdjük el a legkisebb egységgel, önmagunkkal.

     Hiszem, hogy mindenki ért valamihez, mindenki nagyon jó valamiben. Kezdjen el azzal  hivatásszerűen foglalkozni, és bízzon abban, hogy az a dolog vagy szolgáltatás szükséges mások számára. Másrészt azt is be kell vallanunk magunknak, mik azok a dolgok, amikhez nem értünk. Ha szükségünk van segítségre, forduljunk azokhoz, akik azokban a dolgokban szakértők, specialisták. A jövő a közösségek együttműködésében van! Mi, tarcali lakosok, egymásra utaltságban élünk, és jó ha e szerint is cselekszünk.

     Tarcalnak vannak erősségei: pl. nagyszerű borászatok csodálatos borokkal, itt a Kopasz-hegy a maga adta túrázási lehetőségekkel (gyalogosan és kerékpárral), közelben a Bodrog és a Tisza, a vízi sport szerelemeseinek. Vannak kézművesek a nagyszerű portáikkal. Településünk jól megközelíthető minden irányból.

    Viszont amiben erősödhetünk: infrastruktúra (utak minősége), lakóházaink homlokzatának renoválása (példa lehet az osztrák síterepek közelében lévő falucskák képe: mintha egy mesevilágba érkeznénk, annyira hangulatos, egységes és rendezett), a minőségi programszolgáltatás, és a gasztronómia.  A nemzetközi Decanter magazin egyre többet publikál a Tokaji borvidékről, ezzel hirdetve a terület és a borászatok nagyszerűségét!  Vajon tudják-e  a tarcali lakosok, hogy 2-3 héttel ezelőtt bejelentették, Kínából Budapestre rendszeres repülőjáratok indulnak hetente 4 vagy 5 alkalommal. Egyre több üzletember és turista érkezik kis hazánkba Ázsiából és akár az USA-ból is. Fel vagyunk készülve a nagyobb számú látogatókra? Vannak idegen nyelveken beszélő idegenvezetőink? Van elegendő szállásunk? Van elegendő nyitva tartó pincénk? A helyi, pályaválasztás előtt álló fiatalságnak üzenem: olyan szakmát tanuljon, ami a helyi turisztikai szolgáltatások ill. igények kielégítéséhez hasznos: pl. szakács (séf), vendéglátós, kádár, borász, nyelveket beszélő idegenvezető, cukrász, pék, sajtkészítő, stb. A szakemberek, kézműves mesterek tudása fel fog értékelődni, csak profizmussal és szeretettel legyen végezve!

  •       Néhány mondat erejéig még térjünk vissza az orvosláshoz. Milyen mellékhatások nélküli szert ismersz vissza-visszatérő szkepticizmus ellen? Hogyan kezelhetőek ezek a problémák? Neked soha nincsenek kételyeid, vagy egyszerűen kizárod életedből a kételkedés fogalmát?

     Miért kérdezed ezt? A világ szép, és hogy mi is annak látjuk-e, csak rajtunk múlik! Ha erős bennünk a hit, akkor nem lehet szkepticizmusról beszélni. Ha tudjuk azt, hogy kik vagyunk, van önbizalmunk, és van célunk, lelkesedésünk, tettvágyunk, mondhat bárki-bármit… nem lehet eltéríteni.

Persze az én életemben is vannak időnként külső hangok, de ezeken túllépek. Elfogadom azt, hogy mások másabbak mint én, másképpen gondolkodnak, és igyekszem nem felvenni magamra ezeket a hangokat. A férjem azt mondja, makacs vagyok. Lehet. Én inkább öntudatosnak és elszántnak vallom magam. Amíg van energiám, és látom  a mit-miérteket, nehezen téríthetnek el a célomtól.

A belső hitem által vezérelve bízom a dolgok pozitív alakulásában!

  •   Hét évig a világ árbevétel szerinti második legnagyobb kiskereskedelmi áruházláncánál dolgoztál különböző vezetői pozíciókban. Milyen szemléletformáló hatások értek ennél a multinacionális vállalatnál?

    Hálás vagyok az Istennek, hogy ez a lehetőség megadatott nekem, elég fiatalon. Nagyon gyors volt ott a karrier utam, és sokat tanultam a retail (kiskereskedelmi értékesítés) és marketing szakmáról. Szemléletformálásban amit megtanultam: bátran álmodjunk nagyot! Ha megvan az álom, keressünk szövetségeseket, támogatókat és kezdjünk el rajta dolgozni. Legyünk kreatívak. Bátran hozzunk döntéseket és vállaljuk is annak következményeit. Gondolkozzunk stratégiában. Figyeljünk egymásra, munkatársainkra, kollégáinkra, és tanuljunk is egymástól, amit lehet. Legyenek céljaink, közös irányunk és tegyünk értük, dolgozzunk keményen. Jelenleg  a  nem túl szép magyar szóval élve a „csinálás” korát éljük. Magunknak kell megteremtenünk a jólét alapjait. Talán az áruházláncnál eltöltött közel 8 évnyi munkatapasztalat azért kellett, hogy most itt, Tarcalon kamatoztassam.

  •      2013. decemberétől vagy egyéni vállalkozó, információim szerint több tevékenység is tartozik vállalkozói portfóliódba. Hogyan tervezed/álmodod, milyen lesz 10 év múlva az életed?

     Elsősorban anya vagyok, ezért 10 év múlva biztosan az fog foglalkozatni, hogy az akkor 16 éves lányom hol folytassa majd a tanulmányait az érettségi után.  Aztán mivel bízom abban a képben, amit a Tokaji borvidék jövőjével kapcsolatban látok, kevés lesz a jelenlegi vendégszállás férőhely, ezért valószínűleg lesz még egy vendégházam. Az otthonteremtés pénzügyi tanácsadását tekintve egy nagy csapat vezetőjeként a környékbeli lakosok ügyeit fogom velük együtt intézni.

    Tarcal gyönyörű település lesz, és nyüzsgő turisztikai életet élünk majd együtt, közösen! Bízom abban, hogy Tarcal közösségének tevékeny és alkotó tagja leszek.

 

                                                                                                                          Erdélyi István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük