A Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Sakkszövetség és Tarcal község Önkormányzata rendezésében 2017. február 2 – 5. között immáron 3. alkalommal került lebonyolításra a Tarcal Open nemzetközi egyéni sakkverseny.

Az esemény a Chess in the City – 2017 sorozat első állomása volt.

A 6 Puttonyos Borfalu adott otthont az eseménynek, mely ezúttal is a 7 fordulós főverseny mellett, jó hangulatú gyors versenyt is kínált a részvevőknek. A rendezők borkóstolóval is kedveskedtek az érdeklődőknek. Végül 4 ország 62 fő sakkozója, közte 3 fő IM és 1 fő FM. indult el a tornán.
50 férfi és 12 nő mérte össze tudását, logikai készségét. Nemzetiségeket tekintve3 fő román, 3 fő ukrán és 2 fő szlovák játékos versengett. Nagy öröm volt, hogy 26 fő 14 éven aluli fiatal is asztalhoz ült és keményen küzdött. A legfiatalabb a 9 éves Tran Dávid volt. Ő a hét partiból hatot játszott, melyből 4 -szer győzött. Egy fordulót azért hagyott ki, mert Debrecenben részt vett a sakk diákolimpia selejtezőjén, amit megnyert.
Molnár Béla (Salgótarján) sakk edző 12 fő diákkal érkezett a versenyre. A megmérettetéssel párhuzamosan sakktábort is tartott tanítványainak.

A negyedik nap végén kora este vált véglegessé a rangsor. Galkó Tibor a B- A-Z Megyei Sakkszövetség titkára ismertette a helyezéseket, díjakat. Török Dezső a B-A-Z Megyei Közgyűlés elnöke, Butta László, Tarcal polgármestere és Döme Aladár a B.A.Z-Megyei SSZ elnöke adta át a jól megérdemelt jutalmakat.

Bajnok: Ianov Viktor IM UKR 5,5 ponttal

Ezüst: Borsos Bogdan IM UKR  (Kazincbarcika VSC.) 5,5 ponttal

Bronz: Dr. Radics László Tiszavasvári SE 5,5 ponttal

  1. hely Dovzik Jurij UKR, Kazincbarcika 5.5 ponttal
  2. hely: Pribelszky Bence MVSI Miskolci KisBocsok SSE 5,0 ponttal
  3. hely Trajber Csaba dr. Fóti SKE 5ponttal
  4. hely: Vodila Martin Botond Edelényi Városi SE 5,0 ponttal.
  5. hely Debreceni Máté Debreceni SBSE 4.5 ponttal

A gyorsversenyt Ianov Viktor IM UKR nyerte 8,5 ponttal!

A díjátadón megjelent valamennyi sakkozó egyedi címkés palack bort, illetve Tarcal nevezetességeivel illusztrált falinaptárat vehetett át.

Galkó Tibor – Drozda Aranka