06feb/15

Fanni Kertje…a tarcali ugaron

KALANDOK A TARCALI PINCESORON/#2

Máté Fanniékhoz már nyár óta próbálok eljutni. Végre sikerült. Most hogy nem hétköznapi történetüket alaposabban megismerhettem, persze összeállt a kép. Kicsit a Zsirai lányokhoz hasonlóan Fanni és édesanyja is azzal a kihívással kellett, hogy szembesüljön egy napon, hogy Máté Zoltán örökségeként egy közel 15 hektáros tarcali birtok jövőjéről kell dontéseket hozniuk. Pesti lakcímmel a személyin és közgazdász végzettséggel a diplomán ez váratlan sorsfordulat, de tulajdonképpen megannyi lemondás árán, végül a pince megtartása mellett döntöttek. A német befektető ment, barátságokkal jött viszont keresekedői, borászati, grafikai segítség is a hölgyeknek. Az új márka (szerintem telitalálat) így született meg: egy szertelenül fiatalos, kicsit csajszis, borbárba kiáltó, trendy arculat, ehhez passzoló bornevekkel, korrekt borminőséggel.

Persze, hogy a kisebb-nagyobb hazai és tengerentúli sikerek ellenére mekkora lemondásokkal is jár egyik napról a másikra huszonévesen kétlaki módon borkészítésbe fogni, azt csak nagyon kevesen érzik át. Fanninál is azt látom, hogy messziről fut neki a hirtelen jött kihívásnak. A tarcali pincesor sem ideális alkotóközeg, de tele van szép tervekkel és azt gondolom, ha körülnéz Hegyalján sokkal több rokon lélekkel, inspiráló sorssal találkozik, mint hinné. A téli időszak bizony első ránézésre talán hosszúnak tűnhet Pestről nézve. Ám szerintem akad már annyi jó arc Hegyalján, hogy valamivel rövidebbé lehet tenni pár őszinte mosollyal. Én mondjuk már látom is a Fanni Kertjében, hogy pár év munkával Tarcal egyik legkedveltebb boros célpontjává válik a fiatalok körében.
Befektetőt máig keres a pince, remélhetőleg nem kell lemondaniuk a 2010 óta okosan felépített új brandről és a közel húsz éves atyai hagyatékról sem. Kár lenne. Tarcalra is nagyon kellenek friss, fiatal, világlátott energiák.
A pincebejárást tehát jóízű beszélgetés és tanulságos kóstolás követte. A hagyatékból származó hagyományosabb tételek, illetve a fiatalosra hangszerelt újabb borok közt éles a kontraszt:

Nagyőkiső Furmint 2012
Vidám, citrusos, friss gyümölcsös, és enyhén kéksajtot idéző illata van. Zöldalmás, körtés, egyszerű, üde, jó hangulatot árasztó kis alapfurmint ez, egy csipetnyi nyári hangulattal így januárban is. Nem bonyolítja agyon az életünket. Borbárak és fesztiválok nyári slágerbora ez a javából. 5/5+

Huncut fürtök Sárgamuskotály 2012
Szappanos, virágos, fajtajelleges illat. Könnyed zamatú, 50-es cukor, ismét üdeséget árasztó, tiszta ízek. Muskotályból igazán kellemes meglepetés. 6

Schnitt_

Száraz szamorodni 2001.
Masszív stílusváltás. Nem meglepő módon mélyebb, zöldes árnyalat. A száraz szamorodni nemesebb illata köszön ki belőle, pirított kenyérhéjjal. Kesenyéje határozott, de nagyon finom és tiszta ízek jellemzik, jó sav és kellemes, diós lecsengés. Retro műfaj belül érdekes gyöngyszem. 5+

Száraz szamorodni 1999.*
Ez meg az a típusú rertró cucc, amit elegánsan lehet viselni ma is. Obligát dió, kávé, karamell és dohány illatozik belőle. Ízre meghökkentő gyümölcsök és száraz szamorodnitól ugyancsak nem várt szerkezet, tömörséggel. Abszolút fiatalos íz, egyáltalán nem nehéz vagy üres, noha cukor maradhatott benne (ez mondjuk az időtállóságot is megmagyarázhatja). Gyakorlatilag kortalan bor, mely talán még nem is érte el fejlődésének zenitjét. Íme a modern száraz szamorodni. Talán még a műfaj Yodájától, Samuel Tinontól sem nagyon kóstoltam kedvesebbet eddig. Meseszép. 6+

5 puttonyos tokaji aszú 2001.*
Melegséget érzek az illatban. Picit a régi iskolát idézi ez az aszú, magasabb illóval. Citrusos, karamelles, friss íz, miközben krémes is, hosszú is, meleg tónusú utóízzel. 7

05feb/15

I. TARCAL Open

I. TARCAL Open   

I. TARCAL Open 2015. február 12-15.

I. TARCAL Open
2015. február 12-15.

Nemzetközi egyéni sakkverseny kiírása

Célja: Tarcal község népszerűsítése, nemzetközi élő pont szerzése, a sakk sport fejlesztése

Helye., ideje: 6 Puttonyos Borfalu, Tarcal, Rákóczi út. 4. sz. 2015. február 12 – 15.

Rendezője: B-A-Z- Megyei Sakkszövetség, Galkó Tibor NA, Szabó László NA.

Tarcal község Önkormányzata. Fővédnök: Butta László Tarcal polgármestere.

Nevezés: GM – IM – 2400 felettieknek: ingyenes.

2000 – 2399 között: 4 000 HUF

2000 alattiaknak: 5 000 HUF

Élő pont nélkülieknek: 6 000 HUF

Határidő: 2015. február 08. éjfél.

Nevezni írásban a galko1@freestart.hu E-mail címre, illetve a +36 – 30/752 7544

mobil számra lehetséges. (Galkó Tibor)

Lebonyolítás: 7 fordulós svájci rendszerben, swiss 5.6 párosító szoftverrel.

Tempó: 2 x 100 perc leesésig + 30 sec. bónusz, minden lépés után.

Február 12-én: megnyitó 16:00 óra; 1. forduló: 16:15 óra.

Február 13-án: 2. forduló: 9:00 óra; 3. forduló: 14:00 óra; gyors vereny: 18:30 óra.

Február 14-én: 4. forduló: 9:00 óra; Szimultán: 14:00 óra; 5. forduló: 16:15 óra.

Február 15-én: 6. forduló: 9:00 óra; 7.forduló: 14:00 óra; díjátadás: 18:30 óra.

Díjazás:(50 fő) Fődíjak: a Bajnok, kupa, az 1 – 3 helyezett, érem és oklevél díjazásban is részesül.

Az 1 – 8 helyezett: 60 000, 40 000, 35 000, 30 000, 25 000, 20 000, 15 000, 10 000 HUF

nettó pénzdíjazásban részesül.

Különdíjak: női, szenior, ifi, serdülő, külföldi, 2000 alatti, 1700 alatti részére.

A különdíjak jelentős részét, Tarcal és környéke borászai ajánlották fel.

Holtverseny: buchholz, berger, progresszív, sorsolás

Szállás: Többféle szálláslehetőséget kínálunk a sakkozóknak és kísérőiknek.

Árban és minőségben az alaptól, a panziókon át a 4 csillagos Hotelig.

Szállás és étkezés rendelésénél segítségükre lesz Drozda Aranka projekt manager.

Elérhetősége: drozda.aranka@gmail.com mobil: +36 30/ 458 7301

Étkezés: Reggeli: egyénileg. Ebéd: 1 200 HUF. Vacsora: 1 000 HUF.

A verseny helyszínén Büfé üzemel.

Egyéb: A pénteki programban 9 fordulós gyors verseny, 2 x 5 perc tempóval, borkóstolóval!

A szombati programban Almási Zoltán nagymester ad 25 táblán szimultánt!

Sakkozóra a várakozás: 30 perc. A díjak csak a díjátadáson személyesen vehetők át.

A rendezők a változtatás jogát fenntartják.

Szeretettel várjuk Önöket Tarcalon, a mézédes források földjén!

Tarcal, 2015. január 6.

Butta László polgármester        Döme Aladár BAZ.M.SSZ elnök

02feb/15

Zarándokház Tarcalon

plebaniaNagy örömmel adok hírt a zarándokház építéséről. 2014. szeptember 8-án kezdődött az érdemi kivitelezés.
Az eredeti határidőt (2014. november 30.) a kivitelező a legnagyobb sajnálatomra nem tudta tartani, azonban a munkák jelen állása, illetve intenzitása jó reménységgel tölt el, így bízok abban, hogy februárban megtörténik a műszaki átadás.
Folyik a festés a burkolás,  a belső nyílászárok elhelyezése. Hamarosan befejeződik a víz és a gáz bekötés, valamint szennyvízrendszerre történő rácsatlakozás is. Amikor az építési munkák befejeződnek természetesen a berendezés nagy és örömteli feladata fog ránk várni.
A ház maximálisan 30 fő elszállásolására lesz alkalmas. Fontos megemlítenem, hogy mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető és használható lesz az épület. Ezen túl természetesen különböző rendezvények megtartására is alkalmas lesz a benne kialakításra kerülő közösségi térnek köszönhetően.
Természetesen bárki igénybe veheti. Elsősorban a Tarcalon élőknek épül ez a közösségi ház, de máshonnan érkezőknek is szívesen nyújtunk benne szállás- és programlehetőséget. Nagy örömmel tölt el, hogy már most többen megkerestek a községből jelezve, hogy az év során egy-egy családi ünnep, osztálytalálkozó idejére szívesen vennék igénybe a házat.
Az elmúlt esztendő során a plébánia facebbok felületén megjelent egy kérés, kérdés, mi legyen a zarándokház neve. Már eddig több ötlet érkezett, de továbbra is kérem azok segítségét, akik szívesen adnak ötletet a ház nevével kapcsolatban.

Szűcs Zoltán
plébános

02feb/15

Ökumenikus imahét

okumenikus_hetÖkumenikus imahét első napján a Római Katolikus templomban a főtisztelendő Polyák Péter görög katolikus parókus, nagytiszteletű Kovács Attila református lelkész és főtisztelendő Szűcs Zoltán római katolikus plébános egy-egy cserépkorsóban előkészített vizet öntöttek egybe. Majd főtisztelendő Polyák Péter görög katolikus parókus igehirdetését hallgathatták meg a három felekezet hívei.
A második napon a Görög Katolikus templomban gyűltek össze a három felekezet hívei, ahol nagytiszteletű Kovács Attila református lelkész igehírdetése hangzott el.
A harmadik alkalommal a Református templomban főtisztelendő Szűcs Zoltán római katolikus plébános igehírdetését hallgatták meg az egybegyűltek. Mindhárom alkalmat szeretetvendégség követett, ahol is az adott felekez hívei- asszonyai- finom süteményekkel kínálták a vendégeket, a férfiak itallal várták az egybegyűlteket.

TOVÁBBI KÉPEK ITT….

28jan/15

Felvidék, ahol élünk

FELVIDÉK, AHOL ÉLÜNK – vetítéssel egybekötött előadás Királyhelmectől Pozsonyig, benne a városok, várak, kulturális értékeink, azok története, történelme
BENEDEK LÁSZLÓ fotóművész, barlangkutató.
A kultúráért Gömörben és Gömörön Túl P.T. előadása.

Az előadást megelőzően BÁRTFAINÉ VARGA GYÖRGYI iskolaigazgató mond beszédet a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Időpontja: 2015. január 30. /péntek/ 16 óra
Helye: “6 puttonyos Borfalu” Tarcal, Rákóczi út 4.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Legyen a vendégünk pár finom falatra is

https://www.facebook.com/events/1414953522131366

27jan/15

Hol tart 2014-ben a Királyudvar?

kiralyudvarKorábbi érdemei nyomán a 4 kiemelt birtok közt a tarcali Királyudvar is helyet kapott a TokajKalauzban. Olyan borminőség letéteményesei voltak az ezredfordulón, ami történelmi jelentőségűnek is mondható. Tizenöt évet meghaladó fennállása alatt sokminden történt Anthony Hwang birtoképítése révén. Van benne egy kicsi francia hangulat (pezsgő, félszáraz borok, sec, demisec), van mostmár biodinamika, van néhány dűlőszelekció, mégis egyedien koncentrált desszertboraik miatt érzem őket igazi csúcsborászatnak. És ez az érzés csak erősödik bennem az évek múlásával. Páran, akik rendszeresen részt vesznek a Királyudvar nagyszabású évjáratbemutatóin, talán sejthetik, miért mondom ezt.

– Egyre kevésbé tudok/tudunk szemet hunyni a tény fölött, hogy a tavalyi és sajnos az idei kóstolón is belefuthatott a nagyközönség „nehezen értelmezhető” fiatal tételekbe. Számomra tehát a legnagyobb kérdés, hogy a történelmi jelentőség után képes lehet-e egy birtok megújulni tizenöt év után? Olyan mintha, a régebbi boraikat jobban szerettem volna, s újabban már az édeseket kóstolva is volt, hogy csak pislogtam. Sajnos nem az áhítattól.

Bizony olyan koravén jegyek érezhetők néha a Sec-eken, amik egyrészt indokolatlanok (az eddigi árszínvonal mellett), másrészt rendszeres felbukkanásukat eddig még hajlamos voltam elnézni, de mostmár tényleg az értelmezhetőség határán kívülre sodorják sajnos a borokat. Minden tiszteletem a pincéé, a biodinamikáé és a vegyszermentes, fenntartható gazdálkodásmódoké, de sajnos bizonytalan, oxidációra utaló jegyek már a 8-as Secen is érezhetők voltak (igaz, nem fiatal korában). Zavaróan megjelent fiatalon a 9-es és 11-es Lapis Hársban, a 8-as aszúkban is. A 9-es és 12-es borokban érdekes módon általában nem annyira (bár egy éve nem kóstoltam őket), ám amint látni fogjuk, alább a 13-asokban már egyenesen uralkodóvá vált a sherry, a száraz szamorodni és egy zavaró oxidált jegy. Fél éves boroknál?!

A teremben több rendszeres vendég is értetlenül állt a jelenség előtt. De egy ilyen presztízsű, sikerű birtoknál már egyszerűen nem lehet elmenni a jelenség mellett szó nélkül. Beszélni kell róla, ami sajnos ott és akkor, a Gerbeaud házban elmaradt idén is…nyilván én is feltehettem volna a mardosó kérdéseim az ünnepi hangulat ellenére. Nem tettem meg.

A komoly szintet képviselő 7-es és 8-as édesek persze képesek voltak gyorsan eloltani a tüzet, de miután elhangzott hány nagyságrenddel több száraz bor fogy az exportpiacon, amellett hogy a három legjobb nevű New Yorki étterem is poharaztatja az Ilona/08-at, akkor azért kérdések merülnek föl az emberben a borok jellege kapcsán. Anthony Hwang alapvetése a bonyolult amerikai piac kapcsán pedig ez: „Nem az a lényeg, mennyire voltán egyedi és kiemelkedő évszázadokkal ezelőtt, csak az számít az amerikai borpiacon, most mennyire csinálsz versenyképes borokat világviszonylatban.”

Sec 2013.

Az esős, jégkárral bonyolított évjáratot a megváltó augusztusi, szeptemberi időjárás mentette meg. A bor 4 g/l cukrot és 7,5-ös savat tartalmaz. Enyhén száraz szamorodnis illat, oxidációra utaló jelleg. Az ijesztő reszelt alma mellett fajtajegyként felfogható császárkörte adhat menekülő útvonalat most, de valami szokatlan bizonytalanság mégis körbelengi, amit nem tudtam definiálni magamban. De itt legalább még akad finom gyümölcs. Ízben elsőre mintha egy pici maradék széndioxid is lenne, nem baj, kezdeti jelenség lehet egy fiatal bornál. Csontos, feszes savérzet, erőteljes, egyenes vonalvezetés. Sós, minerális íz, Kirobbanó és szikár bor, zöldalmás, hibátlan ízekkel. Nagy kár az illatért. De ha lenne éttermem, talán még dolgoznék is vele egy jól kitalált ételpár mellett. Üsse kövesség: 6

Lapis Furmint Sec 2013.

Mindkét száraz bor júniusban került palackba. Itt gyümölcsöt már nem igazán találtam. De annyira semmit, hogy még annál is kevesebbet. Véletlenül egybe fejthették valami tévedés folytán egy száraz szamorodni kísérlettel? Egyértelműen sherrys, száraz szamorodnis jegyek uralják, sőt öregedőnek tűnik (noha Anthony Hwang szerint csak pár évnyi idő kell ennek a bornak, hát nem tudom…most tényleg higgyem el, hogy egy bor náluk fordítva öregszik). Nyers az íz, súlyos, kissé éretlennek is tűnő, indokolatlan savak, húzós íz. Ha egy borversenyen vakon kerülne elém 15-20 másik tétel közt…nem biztos, hogy pontoznám. Most se teszem. Nem ilyen borokat képzelek Hegyalja csúcsbirtokához.

Patrícia 2013

Spontán erjedt, 12-es alkoholig ez a muskotály. Szamorodnis, kissé populárisan szappanos, virágporos, botritiszesen poros illat, némi köves beütéssel. Ízre a sok cukor meglepően uralja a kortyot, – a hűvös esztendőtől mást várnék (pont a kevésbé édes boros 12-es év bora tavaly nagyon szépen muzsikált). Váratlanul kevés sav, pedig sokat tudna hozzáadni lendület terén. Kesernyés, kenyérhéjas íz. Krémes, testes, alkoholos is. Kicsit híján van az eleganciának a korábbi kiadások kifinomultságát alapul véve. Nem akarok belegondolni, mennyibe fog kerülni, ha polcra kerül, csak reménykedek, hogy addigra pillangó lesz a hernyóból. Ez most inkább 5+

Ilona 2008.**

Lassan klasszikus darab. Minden idők talán legtöbbet méltatott Ilonája. Igazi kaméleon ez a bor. Rengeteget változik palackban. (Ma nehéz volt eldönteni, hogy előnyére.) Félpontos eltérések simán lehetnek az idővel mindkét irányba. Mégis ebben a sorban egyértelműen egy egész más minőségi síkon helyezkedik el (igaz, az előzmények után nincs nehéz dolga).

Olyan a bor, mint a legszebben érett édes szamorodni. Ünnepi melegséget áraszt az illat. Propoliszos és soha eddig édes borokban általam ennyire erősen még nem tapasztalt tűzkövesség. Közben szép palackérett hangulata is van, egy kis kukoricával, szúróssággal, töményen mézes jegyekkel. Ízben máig megőrizte azt a bizonyos egyedi széndioxidos savérzetét. Egész egyszerűen mintha pezsegne a nyelvemen (pedig az OBI elutasítására végzett laboreredmények nem mutattak ki élesztőt a borban, tehát ez nem lehet szánsav). Döbbenetes szerkezete van. Magas és széles is. Krémes, végtelenül hosszú és kivételes beltartalmú bor. A szépsége a savakra és a komplexitásra épül, ami az izgalmas évjáratnak is az érdeme. 7+

6 puttonyos azú 2007.*** (2 év hordó+4 év palackos érlelés)

A következőkben együtt kerestük a válaszokat egy újabb, sok vitát kavaró kérdésre. – Vajon csak a nosztalgia mondatja sokakkal, hogy kell az aszúnak a több éves hordós érlelés, vagy jobb is lesz tőle? És fordítva: a manapság inkább jellemző modern aszúk rajongóival a régi iskolázási hagyományok felületes ismerete mondatja-e ennek ellenkezőjét? Ugyanazon aszúnak kétféle érlelési módozata világította meg újszerűen a problematikát.

Anthony Hwang jellemzésével tökéletesen egyetértve ez a három éve már kóstolt 7-es aszú igazi ’modern klasszikus’. Pár évvel ezelőtt is nagyon tetszett. Világosabb aszú árnyalat. Fiatalos gyümölcsösséget mutat orrban. Megállapodottabb és nyugodtabb, mint fiatal állapotában volt. Igazi csúcsaszús, kifinomultan nemes illat. Krémes, hosszú, kandírozott gyümölcsös íz, mézességgel. Telt idomú aszú. Picit több savat elbírna, de 2007 az 2007. A sok cukor és a hömpölygőség ellenére kitűnő. Egyértelműbb, érthetőbb verzió. 8+

6 puttonyos tokaji aszú 2007.*** (6 év hordós érlelés)

Árnyalattal sötétebb, mélyarany szín. Elsőre picit ferdébb illat. A tölgy is érződik (pedig használt hordóban volt). Mélyebb, nehezebb, de szellőzve sokkal izgalmasabb az előzőnél. Kajszis jelleg, egyáltalán nem tűnik öregebbnek vagy érettebbnek. A tiszta, modern stílusjegyeket szépen megvillantja ez is. Avaros, gombás érlelési jegyek jönnek a levegő hatására. Aszalt gyümölcsök, de mégis a korty mintha frissebb lenne még az előzőnél is. Hihetetlen, de a cukorhangsúly sokkal visszafogottabb, mintha több sava lenne! Így a komplexitása is szebben érezhető. Gombásabb ízek kapnak még szerepet. Egyensúlyosabbnak, összetettebbnek, vaníliásabbnak éreztem, és ahogy nyílt a pohárban, szép lassan az előző fölé nőtt. 9

6 puttonyos LAPIS aszú 2007.***

És akkor a pince csúcstétele, a legendás Lapis aszú. Intenzív botritiszesség, sűrűség orrban, ezután kapjuk csak meg a megszokott kajszit. Nektáros íz, a legszebb aszús jelleg! Fehércsokis krémesség. Gyönyörű, nincs rá más szó. Nagyon mély íz, hosszú, meleg és krémes karakterű. Betölt mindent. Az egyensúly sem billen sehol. Kitűnő. Óriási bor. 9+

Forrás: www.tancolomedve.hu

27jan/15

Berecz Stéphanie, a borászok borásza

BereczStéphanieA Tokaj Kalauz 2014-ben ez jelent meg februárban a 2014-es év borászáról, Berecz Stéphanie-ról:


Lehet, hogy hazánk legizgalmasabb borászegyénisége nem is magyar? – Berecz Stéphanie Franciaországot hagyta maga mögött, s lelte meg a szerelmet Tokaj-Hegyalján. Itt, a szőlősorok közt ismerte meg későbbi férjét, Berecz Zsoltot is, s miután a messziről jött hölgy a Disznókőnél annyi mindent letett az asztalra, megalapították saját családi birtokukat 2002-ben, Tarcalon. Ha pedig Tarcal, akkor lösz. A Kikelet pedig napjainkra a löszös termőhelyek egyik legmagabiztosabb mívelője lett, melyhez teljesen önálló, egyedi borstílus párosul! Kezük munkája nyomán a löszös borok oly csodás strukturába rendeződnek, hogy másodpercre sem hisszük azt, hogy ez a közeg kevesebbet tudna, mint a vulkániak. A Kikelet borok is azt jelzik, hogy a virágos Hárslevelű mutatja kedvesebb arcát löszön. – Akár Lónyai, akár Kassai vagy Váti Hársat választunk, biztos, hogy a borvidék legdíszesebb, legkecsesebb arcaival fogunk testközelből megismerkedni. Tehetség és tisztaság.

Our most exciting winemaker might actually be from abroad. Stéphanie Berecz finally left France when she finally found love in Tarcal, on two levels. She found it among the vines, along with her husband, Zsolt. After working really hard and effectively in Disznókő, they finally established their own boutique winery in Tarcal, named Kikelet, in 2002. When someone says Tarcal, it always means loess and on loess soil Kikelet is always one of the best choices, with an unmistakable and innovative style. Such lovely structure can be found in those Hárslevelűs thanks to their work, so much so in fact that everybody is now convinced that loess is no longer second-rate when compared to the volcanic vineyards. As a result the dry Hárslevelű with its floral character works well on loess, showing each others charm. Whether you choose Lónyai, Kassai, Váti or Farkas, there’s no doubt that you’ll learn about the most graceful and most vital face of Tokaj. Oozing talent and purity.

Ez pedig a róla készült interjúnk: http://tancolomedve.hu/atfogo-irasok/1124-interju-berecz-stephanie-val

A tavalyi ‘év felfedezettje’ – díj után, szerintünk is jobban kijár neki ez az elismerés. Tavalyi beszéde is fontos és világos üzenetekkel szolgált, az idei díjátadón is felemelő volt hallgatni gondolatait a díjazása kapcsán (video hamarosan…)

Gratulálunk neki. Igen nagyra értékeljük eddigi életművét.

Forrás: www.tancolomedve.hu

27jan/15

Emlékezés

emlekezesEmlékezésünkkel adóztunk azokra az emberekre, akik életüket adták a hazáért, magyarságukért, akik emberi és polgári jogaiktól megfosztva idegenföldön, hazájuktól több ezer km-re, embertelen, megalázó körülmények között fogságot szenvedve végeztek kényszermunkát.
“Még az ég is sír!” mondta egy fiatal felnőtt, aki részese volt a főhajtásnak. Milyen igaza volt! Az első hegedűszó felhangzásakor- mely Szerednyei János káplán alakját idézte – szitálni kezdett az eső. Ennek ellenére sok tarcali lakos érezte úgy, itt kell lennie a megemlékezésen. Sokan voltunk!
Kovács Krisztián képei hűen idézik vissza a történteket.

27jan/15

Véradás

veradasA szokásos év eleji véradásunk sokunknak felidézte gyermekkorát. A Borfalu konferencia terme előterében lila hagyma és forralt bor illata fogadta a vért adni érkezőt. Nem ok nélkül! Ilosvainé Piroska helyi vöröskeresztes aktivista szorgos munkája nyomán került a finom házi zsíros kenyér lila hagymával, paprikával megtűzdelve az asztalra, mellé forralt bor vagy tea volt a kínálat. Ezzel is szerettük volna megköszönni áldozatkészségüket, illetve még nagyobb kedvet adni az életmentő vér adására. Sokan el is jöttek, persze nem e miatt! 42 fő tarcali lakos érezte úgy, hogy így szeretne embertársain segíteni. Köszönjük! Májusra tervezett véradásunk alkalmával a gyermekeket is szeretnénk bevonni, pontosabban beavatni részben a vöröskereszt munkájának jobb megismerésébe, részben az egészséges életmód rejtelmeibe.

27jan/15

Vállalkozói találkozó

vallalkozoi_talalkozoTarcal önkormányzatának vezetői személyes konzultációra hívta és várta az itt tevékenykedő vállalkozókat. Nagy örömünkre sokan elfogadták az invitálást. Elsőként Butta László polgármester mondta el az önkormányzat eddigi fejlesztéseit, a folyamatban lévő munkálatokat és a terveket. Ezt követően a megjelentek közül többen bemutatkoztak. Elmondták mivel foglalkoznak, mivel bővült eddigi tevékenységük, milyen fejlesztéseken dolgoznak. Sokuk előremutató észrevételeiket, javaslataikat fogalmazták meg. Elhangzottak negatív kritikák is. Voltak köztük megszívlelendő vélemények, voltak olyanok is melyek az információhiány, a kölcsönös együttműködés hiánya miatt alakultak ki. Végül elöljáróink pezsgős koccintással kívántak sikeres évet mindnyájuknak. Kötetlen beszélgetéssel folytatódott az est svéd asztalos vacsora mellett. Hornyák István konyhavezető-főszakács és kis csapata finomságait kóstolhatták a megjelentek.